Boktips

2012-03-04, kl. 11:01:00

En av mina favoritförfattare heter Anna Gavalda. Hon skriver på ett sätt som är hjärtligt, roligt, allvarligt och poetiskt på samma gång och efter att ha läst en av hennes böcker var jag fast.
En kvinna som skriver i liknande stil är Agnés Desarthe, vars bok "Ät mig" fick följa med hem från bokrean i år. Boken handlar om en kvinna, Myriam, som öppnar en restaurang & använder matlagningen som ett redskap för att få utlopp för sin kreativitet och för att ge sig själv en ny chans i livet. Under bokens gång får man följa henne, i dåtid & nutid, dröm och verklighet, och människorna hon möter på vägen. Hennes resa till dit hon är nu avslöjas också mer och mer under bokens gång och gör det spännande att läsa vidare.


"Han skrattar. Han lugnar mig. Han säger att allt kommer att ordna sig. Han går ut, och jag blir alldeles gråtfärdig när jag ser den rangliga gestalten avlägsna sig i förvinterdiset. Vart ska du gå, lille kyckling? Hur ska du kunna rädda den gamla vimsiga hönan?
I väntan på att han ska komma tillbaka gör jag mördegskakor som jag tänker servera med whiskeymarinerade fikon och vaniljsabayonne. Jag penslar de vitlöksspäckade lammbogarna med harissa och sätter in dem i ugnen, jag förväller bitar av bladselleri och mangold och glaserar dem med farinsocker. Jag skär druvor i halvor.
Jag tänker på vredens druvor. Jag studerar innanmätet, det ljusgröna släta och vattniga fruktköttet. En tår faller på den spegelblanka ytan, följd av ännu en, tills druvhalvan svämmar över. Floden stiger, tänker jag. Bygg en fördämning! sjunger hjärtat. En fördämning mellan mig och mig själv. Hur ska jag kunna undgå att dränkas av minnen? Hur kan man frikoppla sitt medvetande från det förflutna?..."

Detta är en smått magisk bok som jag verkligen rekommenderar er att läsa!

Postat av: christin

åh! Anna gevalda har varit en favorit sen gymnasiet! Men kom precis på att jag glömt bort henne lite - bra påminnelse här! :)

2012-03-06 @ 09:02:24
URL: http://harts.blogg.se/
Lämna gärna en kommentar.

Namn:

Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:


Trackback